Baas die deeltijdse krachten geen extra uren gunt, riskeert boete


Werkgevers die extra werkuren weigeren aan deeltijdse krachten die meer willen werken, riskeren een boete. Dat maakte minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bekend. Op dit ogenblik zijn 38.000 mensen deeltijds aan de slag, terwijl ze voltijds willen werken.

Voor hen heeft de regering de zogenoemde inkomensgarantie-uitkering (IGU) voorzien, die ervoor zorgt dat het verschil tussen stempelen en werken groot genoeg blijft. Maar werkgevers moeten hun steentje bijdragen, redeneert de regering. Als de werkgever iemand anders aanwerft, zal die een boete moeten betalen. Het systeem werkt ook omgekeerd: als een werknemer de extra uren niet aanvaardt, verliest hij zijn IGU.Werkgeversorganisatie Unizo is alvast niet te spreken over de plannen. “Je creëert geen extra arbeidsuren door werkgevers met boetes het mes op de keel te zetten”, aldus Caroline Deiteren van de Unizo-studiedienst. Nog volgens de werkgeversorganisatie zijn er geen indicaties dat in ons land veel onvrijwillig deeltijdsen aan de slag zijn. “Integendeel. Volgens de statistieken van Eurostat gaat het om slechts 8,8 procent van alle deeltijdse werknemers. Ons land behoort daarmee tot de beste leerlingen van de klas”, luidt het.

Eenzelfde geluid valt te horen bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), dat vreest voor extra administratieve rompslomp en zich afvraagt of er wel een probleem is met deeltijdsen die absoluut meer willen werken. “Nu schiet Peeters enkel met een kanon op een mug”, aldus het NSZ.

Bron: HLN

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *